Kvass (fermenterad dryck) med hallon och honung
Uppfriskande hallonkvass med honung! Fermentera hallon, vatten och citron i 2–3 dagar, och få kolsyra genom en andra jäsning. Servera kall och njut!
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 0 minuter minuter
Jäsningstid 6 days d
Total tid 6 days d 15 minuter minuter
Portioner 3 pers
Kalorier 127 kcal
- 3 dl hallon rek. ekologiska
- 1,5 liter vatten rumstempererat
- 5 msk färskpressad citronsaft
- 6 msk naturell / orörd honung
- 1 näve myntablad
Första jäsningen:
Lägg hallon och mynta i en stor glasburk (minst 2 liter).
Lös upp honungen i lite vatten och tillsätt den tillsammans med resten av vattnet och citronsaften.
Stäng locket (inte helt lufttätt) och låt blandningen stå i rumstemperatur i 2–3 dagar. Rör om försiktigt dagligen.
Sila bort hallon och mynta när drycken är lätt fermenterad.
Andra Jäsningen:
Häll den silade drycken i flaskor med snäpplock eller petflaskor. Fyll flaskorna nästan till toppen men lämna lite utrymme för kolsyra.
Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1–3 dagar för att utveckla kolsyra. Petflaskan blir spänd när kolsyra har utvecklats.
Flytta flaskorna till kylen för att stoppa fermenteringen när drycken är lagom kolsyrad.
Servera kall med is och färska myntablad som garnering.
Keyword fermentera med honung, fermenterad dryck, hallonkvass, kvass