Kvass (fermenterad dryck) med hallon och honung
Uppfriskande hallonkvass med honung! Fermentera hallon, vatten och citron i 2–3 dagar, och få kolsyra genom en andra jäsning. Servera kall och njut!
Ingredienser
- 3 dl hallon rek. ekologiska
- 1,5 liter vatten rumstempererat
- 5 msk färskpressad citronsaft
- 6 msk naturell / orörd honung
- 1 näve myntablad
Instruktioner
Första jäsningen:
- Lägg hallon och mynta i en stor glasburk (minst 2 liter).
- Lös upp honungen i lite vatten och tillsätt den tillsammans med resten av vattnet, citronskalsremsorna och citronsaften.
- Stäng locket (inte helt lufttätt) och låt blandningen stå i rumstemperatur i 2–3 dagar. Rör om försiktigt dagligen.
- Sila bort hallon och mynta när drycken är lätt fermenterad.
Andra Jäsningen:
- Häll den silade drycken i flaskor med snäpplock eller petflaskor. Fyll flaskorna nästan till toppen men lämna lite utrymme för gas.
- Låt flaskorna stå i rumstemperatur i 1–3 dagar för att utveckla kolsyra.
- Flytta flaskorna till kylen för att stoppa fermenteringen när drycken är lagom kolsyrad.
- Servera kall med is och färska myntablad som garnering.