Go Back

Fermenterad vitlök i honung

Fermenterad vitlök i honung är en hälsosam och läcker produkt som görs genom att fermentera vitlök i honung. Fermenteringen skapar en mängd goda bakterier och enzymer som sägs bidra till att stödja en sund tarmflora och immunsystem. Vitlök i sig är också känt för att ha många hälsofördelar, inklusive antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Honungen får en kraftfull smak av umami som kan användas i många maträtter eller ätas som den är.
5 from 1 vote
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Fermentering 7 d
Total tid 10 minuter
Kalorier 350 kcal

Ingredienser
  

  • Ca 10 st Vitlöksklyftor Medelstora
  • 1 dl Honung Naturell Ej flytande

Instruktioner
 

  • Skala vitlöksklyftorna, gör ett hål i dem med gaffel och lägg åt sidan. Sikta på en ratio av 1:1 mellan honung och vitlöksklyftor.
    Ca 10 st Vitlöksklyftor
  • Lägg honungen i en glasburk med lock. (OBS ej värmebehandlad honung)
    1 dl Honung Naturell
  • Ta vitlöksklyftorna och tryck in i den fasta honungen.
  • Se till att vitlöken är helt täckt av honung. Fyll på med honung vid behov. Honungen kommer bli flytande när fermenteringsprocessen kommit igång.
  • Sätt på lock och låt burken stå i rumstemperatur i 5-7 dagar. Skaka om burken dagligen och smaka av när honungen blivit flytande. Pys burken försiktigt om du upplever att locket buktar. Patentlock pyser av sig självt.
  • Förvara den fermenterade vitlökshonungen svalt (utanför kylskåp). Den klarar sig i flera flera månader.

Anteckning

  • Använd ekologiskt odlad vitlök och naturell honung för bästa resultat. Av min honung rekommenderar jag Honung Naturell eller Honung Orörd. Använd inte flytande honung då den allt som oftast är värmebehandlad och inte innehåller samma mängd enzymer och näringsämnen.
  • Använd en ren sked när du tar ut vitlök från burken för att undvika att förorena resten av innehållet.
  • Använd fermenterad vitlök i honung som en smakförstärkare, som ett hälsosamt tillbehör till måltider eller för att kurera förkylning och influensa.
Keyword fermenterad vitlök, vitlök i honung