Fermenterad vitlök i honung

Fermenterad vitlök i honung

Fermenterad vitlök i honung är en hälsosam och läcker produkt som görs genom att fermentera vitlök i honung. Fermenteringen skapar en mängd goda bakterier och enzymer som sägs bidra till att stödja en sund tarmflora och immunsystem. Vitlök i sig är också känt för att ha många hälsofördelar, inklusive antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Honungen får en kraftfull smak av umami som kan användas i många maträtter eller ätas som den är.
5 from 1 vote
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Fermentering 7 d
Total tid 10 minuter
Kalorier 350 kcal

Ingredienser
  

 • Ca 10 st Vitlöksklyftor Medelstora
 • 1 dl Honung Naturell Ej flytande

Instruktioner
 

 • Skala vitlöksklyftorna, gör ett hål i dem med gaffel och lägg åt sidan. Sikta på en ratio av 1:1 mellan honung och vitlöksklyftor.
  Ca 10 st Vitlöksklyftor
 • Lägg honungen i en glasburk med lock. (OBS ej värmebehandlad honung)
  1 dl Honung Naturell
 • Ta vitlöksklyftorna och tryck in i den fasta honungen.
 • Se till att vitlöken är helt täckt av honung. Fyll på med honung vid behov. Honungen kommer bli flytande när fermenteringsprocessen kommit igång.
 • Sätt på lock och låt burken stå i rumstemperatur i 5-7 dagar. Skaka om burken dagligen och smaka av när honungen blivit flytande. Pys burken försiktigt om du upplever att locket buktar. Patentlock pyser av sig självt.
 • Förvara den fermenterade vitlökshonungen svalt (utanför kylskåp). Den klarar sig i flera flera månader.

Anteckning

 • Använd ekologiskt odlad vitlök och naturell honung för bästa resultat. Av min honung rekommenderar jag Honung Naturell eller Honung Orörd. Använd inte flytande honung då den allt som oftast är värmebehandlad och inte innehåller samma mängd enzymer och näringsämnen.
 • Använd en ren sked när du tar ut vitlök från burken för att undvika att förorena resten av innehållet.
 • Använd fermenterad vitlök i honung som en smakförstärkare, som ett hälsosamt tillbehör till måltider eller för att kurera förkylning och influensa.
Keyword fermenterad vitlök, vitlök i honung

3 comments

 1. Sofia Klahr

  5 stars
  Superbra och nyttig!

 2. Susanne Lilja

  Hej!
  Jag tycker detta låter väldigt intressant och är själv biodlare. Det jag reagerar på är att du skriver att man inte ska använda flytande honung för att den är uppvärmd och då förlorar viktiga delar. Jag verkar detta förekommer. Jag hettar aldrig upp min honung! Jag tar ramarna från kupan, tar bort täckvaxet och sen slungat jag ur honungen ur ramarna. Sen silar jag den och tappar på burk som flytande honung eller behåller den i hinken med tappkran för att röra den morgon och kväll och rör sönder kristaller för att få fast honung. Jag kommer ju att använda min flytande honung 🍯. Har faktiskt gjort ett försök förra året och använder den honungen till matlagning, eftersom det är vitlöksbitar. Jag hackade vitlöken istället.

  1. Hej, jag är också biodlare och kommer självklart att använda en rinnig mer eller mindre nyslungad honung.
   Men för de flesta är honung ngt man köper i butiken och det är en fast rapshonungsliknande upplevelse – eller fake från Kina. Så det verkar rimligt och bra att påpeka att det ska vara ouppvärmd = naturlig honung som ska användas – för annars finns inte de nyttiga bakterierna kvar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating
Fri frakt

På köp över 499:-

Leverans inom Sverige

2-4 arbetsdagar

Trygg betalning med Klarna

Kort, swish, direkt- & delbetalning