Publicerad den Lämna en kommentar

Vätskeersättning gjord på honung

hemmagjord vätskeersättning med honung och citron

Hemmagjord vätskeersättning

Det är enkelt att göra egen vätskeersättning. Gör din egna hemmagjorda resorb (vätskeersättning) och använd honung istället för socker.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 15 minuter
Måltid Drinkar
Portioner 2 pers
Kalorier 128 kcal

Equipment

  • Kastrull
  • Karaff

Ingredienser
  

  • 1 liter vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 4 tsk honung
  • 1 msk citron- eller limejuice

Instruktioner
 

  • Häll upp 1 liter vatten i kastrullen.
  • Tillsätt 4 tsk honung och 0,5 tsk salt.
  • Värm upp så att honungen och saltet löser sig. Försök att hålla temperaturen under 40 grader för att bevara honungens enzymer och aktiva ämnen.
  • Tillsätt en matsked citron- eller limejuice.
  • Häll blandningen i en karaff eller tillbringare och ställ i kylen.
  • Servera!

Anteckning

Jag använder vanligtvis naturell honung men smaksatt honung blir också bra! Havssalt är att föredra.
Keyword resorb, vätskeersättning, vätskeersättning med honung
Publicerad den Lämna en kommentar

Fermenterad vitlök i honung

Fermenterad vitlök i honung

Fermenterad vitlök i honung är en hälsosam och läcker produkt som görs genom att fermentera vitlök i honung. Fermenteringen skapar en mängd goda bakterier och enzymer som bidrar till att stödja en sund tarmflora och immunsystem. Vitlök i sig är också känt för att ha många hälsofördelar, inklusive antiinflammatoriska och antioxidantegenskaper. Att lägga till honung till fermenteringsprocessen ger också en extra nivå av smak och näring, och kan också hjälpa till att lindra hosta och förkylning. Fermenterad vitlök i honung kan ätas som en del av en hälsosam kost eller användas som ett naturligt botemedel mot olika sjukdomar.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 5 minuter
Total tid 10 minuter
Kalorier 500 kcal

Ingredienser
  

  • Ca 5 st Vitlöksklyftor Medelstora
  • 1 dl Honung Naturell Ej flytande
  • 1 tsk Havssalt

Instruktioner
 

  • Skala vitlöksklyftorna, gör ett hål i dem med gaffel och lägg åt sidan.
    Ca 5 st Vitlöksklyftor
  • Blanda 1-1.5 dl honung med 1 tsk havssalt i en glasburk. (OBS ej värmebehandlad honung)
    1 dl Honung Naturell, 1 tsk Havssalt
  • Ta vitlöksklyftorna och tryck in i den fasta honungen.
  • Se till att vitlöken är helt täckt av honung. Honungen kommer bli flytande när fermenteringsprocessen kommit igång.
  • Sätt på lock och låt burken stå i rumstemperatur i 5-7 dagar. Skaka om burken dagligen och smaka av när honungen blivit flytande. Pys burken försiktigt om du upplever att locket buktar. Patentlock pyser av sig självt.
  • Förvara den fermenterade vitlökshonungen svalt (utanför kylskåp). Den klarar sig i flera flera månader.

Anteckning

  • Använd ekologiskt odlad vitlök och naturell honung i fast form för bästa resultat. Av min honung rekommenderar jag Honung Naturell eller Honung Orörd. Använd inte flytande honung då den allt som oftast är värmebehandlad och inte innehåller samma mängd enzymer och näringsämnen.
  • Använd en ren sked när du tar ut vitlök från burken för att undvika att förorena resten av innehållet.
  • Använd fermenterad vitlök i honung som en smakförstärkare, som ett hälsosamt tillbehör till måltider eller för att kurera förkylning och influensa.
Keyword fermenterad vitlök, vitlök i honung